3 Mayıs 2018 Perşembe

Su Böreği

                                                        SU BÖREĞİ

                                       su böreÄŸi tarifi ile ilgili görsel sonucu

Malzemeler

Hamuru için;

  • 3 adet yumurta,
  • 1 su bardağı su,
  • Un,
  • Tuz,
İçi için;
  • 2 adet kuru soğan,
  • 1 kase beyaz peynir,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 5-6 çorba kaşığı zeytinyağı.
Arasına sürmek için;
  • Zeytinyağı.
Üzeri için;
  • 1 adet yumurta,
  • 1 çorba kaşığı yoğurt,
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
Çörekotu.

Yapılışı


  • Su böreği hamurunu hazırlamak için, derin bir kabın içerisine bir miktar un ve tuz koyulup, ortası havuz gibi açılır.
  • Yumurta ve su da eklenip olabildiğince sert kıvamlı bir hamur yoğrulur.
  • Hazırlanan hamurdan iki tane yumurta büyüklüğünde beze alınıp, kalan hamur dört eşit parçaya kesilir.
  • Hamurlar elde yuvarlanıp, üzerileri nemli bir bez ile örtülüp 30 dk dinlendirilir.
  • İçini hazırlamak için soğanlar küçük küçük doğranıp tavaya koyulur.
  • Üzerine zeytinyağı ilave edilip, pembeleşene kadar kavrulur ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Peynir ile pul biber derin bir kase içerisine koyulur ve üzerine soğanlar da ilave edilip, güzelce karıştırılır.
  • Dinlenen hamurlardan yumurta büyüklüğünde olan bezelerden bir tanesi, olabildiğince ince açılıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Üzerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür.
  • Dört eşit parçaya kesilen büyük bezelerin ikisi de, sırasıyla yufka büyüklüğünde açılır ve bıçak yardımı ile, 9 eşit parçaya bölünür.
  • Büyük bir tencereye su koyulur. ve biraz tuz ile zeytinyağı eklenip kaynatılır.
  • Kaynayan suya kesilen hamurlardan 2’şer 3’er parça atılır ve 2-3 dakika kadar haşlanır.
  • Daha sonra haşlanan hamurlar kaynar sudan çıkartılarak, içi soğuk su dolu, büyük bir kabın içerisine bırakılır.
  • Haşlanıp şoklanan hamurlar, düz zemin üzerine serilen temiz mutfak bezinin üzerine konulur.
  • Fazla suyu alındıktan sonra tepsiye yerleştirilir ve üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
  • Bütün yufkalar bitene kadar bu işlem yapılıp hazırlanan peynirli harç eşit şekilde yayılır.
  • Kalan iki beze de, aynı şekilde açılıp kesildikten sonra, aynı işlemlerden geçirilerek tepsiye döşenir.
  • Son olarak, yumurta büyüklüğünde olan beze de çok ince olacak şekilde açılır ve haşlanmadan öylece tepsiye yerleştirilir.
  • Üzeri için gerekli olan yumurta, yoğurt ve zeytinyağı, bir kabın içerisinde pürüzsüzleşinceye kadar çırpılır.
  • Elde edilen yumurtalı karışım, börek üzerine sürülür ve son olarak üzerine çörek otu serpiştirilir.
  • Hazırlanan su böreği, önceden ısıtılmış 175° fırında, üzeri kızana kadar pişirilir.
  • Pişirilen börek fırından çıkartılır ve üzeri nemli bir bez ile örtülerek dinlendirilir.
  • İlk sıcağı çıktıktan sonra veya ılındıktan sonra, dilimlenerek servis edilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder