SU BÖREĞİ

Malzemeler
Hamuru için;
- 3 adet yumurta,
- 1 su bardağı su,
- Un,
- Tuz,
İçi için;
- 2 adet kuru soğan,
- 1 kase beyaz peynir,
- 1 tatlı kaşığı pul biber,
- 5-6 çorba kaşığı zeytinyağı.
Arasına sürmek için;
- Zeytinyağı.
Üzeri için;
- 1 adet yumurta,
- 1 çorba kaşığı yoğurt,
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı,
Yapılışı
- Su böreği hamurunu hazırlamak için, derin bir kabın içerisine bir miktar un ve tuz koyulup, ortası havuz gibi açılır.
- Yumurta ve su da eklenip olabildiğince sert kıvamlı bir hamur yoğrulur.
- Hazırlanan hamurdan iki tane yumurta büyüklüğünde beze alınıp, kalan hamur dört eşit parçaya kesilir.
- Hamurlar elde yuvarlanıp, üzerileri nemli bir bez ile örtülüp 30 dk dinlendirilir.
- İçini hazırlamak için soğanlar küçük küçük doğranıp tavaya koyulur.
- Üzerine zeytinyağı ilave edilip, pembeleşene kadar kavrulur ve ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
- Peynir ile pul biber derin bir kase içerisine koyulur ve üzerine soğanlar da ilave edilip, güzelce karıştırılır.
- Dinlenen hamurlardan yumurta büyüklüğünde olan bezelerden bir tanesi, olabildiğince ince açılıp yağlanmış fırın tepsisine yerleştirilir.
- Üzerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürülür.
- Dört eşit parçaya kesilen büyük bezelerin ikisi de, sırasıyla yufka büyüklüğünde açılır ve bıçak yardımı ile, 9 eşit parçaya bölünür.
- Büyük bir tencereye su koyulur. ve biraz tuz ile zeytinyağı eklenip kaynatılır.
- Kaynayan suya kesilen hamurlardan 2’şer 3’er parça atılır ve 2-3 dakika kadar haşlanır.
- Daha sonra haşlanan hamurlar kaynar sudan çıkartılarak, içi soğuk su dolu, büyük bir kabın içerisine bırakılır.
- Haşlanıp şoklanan hamurlar, düz zemin üzerine serilen temiz mutfak bezinin üzerine konulur.
- Fazla suyu alındıktan sonra tepsiye yerleştirilir ve üzerine fırça ile zeytinyağı sürülür.
- Bütün yufkalar bitene kadar bu işlem yapılıp hazırlanan peynirli harç eşit şekilde yayılır.
- Kalan iki beze de, aynı şekilde açılıp kesildikten sonra, aynı işlemlerden geçirilerek tepsiye döşenir.
- Son olarak, yumurta büyüklüğünde olan beze de çok ince olacak şekilde açılır ve haşlanmadan öylece tepsiye yerleştirilir.
- Üzeri için gerekli olan yumurta, yoğurt ve zeytinyağı, bir kabın içerisinde pürüzsüzleşinceye kadar çırpılır.
- Elde edilen yumurtalı karışım, börek üzerine sürülür ve son olarak üzerine çörek otu serpiştirilir.
- Hazırlanan su böreği, önceden ısıtılmış 175° fırında, üzeri kızana kadar pişirilir.
- Pişirilen börek fırından çıkartılır ve üzeri nemli bir bez ile örtülerek dinlendirilir.
- İlk sıcağı çıktıktan sonra veya ılındıktan sonra, dilimlenerek servis edilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder